/   theexitfestival.com   / Crnogorski  


2019-05-20 21:11:30

OpenClipart-Vectors (CC0), Pixabay

Teheran, (MINA) – Iran je učetvorostručio proizvodnju slabo obogaćenog uranijuma usred tenzija sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i prijetnji koje su izrekli američki predsjednik Donald Tramp i iranski ministar vanjskih poslova.

Agencije navode da je riječ o proizvodnji uranijuma obogaćenog samo do granice od 3,67 odsto, postavljene međunarodnom nuklearnim sporazumom Irana i velikih sila iz 2015. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Međutim, četvorostruko povećanje proizvodnje značilo bi da će Iran najvjerovatnije probiti ograničenja zaliha postavljena tim sporazumom.

Iran je saopštio da je o svojoj odluci obavijestio Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA).

Ta agenija UN za sada nije komentarisala potez Teherana.

Tenzije između Vašingtona i Teherana porasle su otkako su SAD prošle godine napustile međunarodni nuklearni sporazum i obnovile sankcije koje su izazvale krizu iranske ekonomije.

Šest velikih sila – SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Evropska unija postigli su 2015. godine istorijski sporazum sa Iranom koji je pristao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat su mu ukinute međunarodne sankcije.

Iran je 8. maja zaprijetio da će za 60 dana nastaviti da obogaćuje uranijum u većoj mjeri ako u tom roku sa svjetskim silama ne bude dogovoren novi nuklearni sporazum.


mina.news Mina
mina proizvodnju slabo iran obogaenog urana uranijuma sporazum https godine tenzija 2015
theexitfestival.com

This domain might be on sale!


Categories


Other countries/languages

                                           

Partners

serbiaaccommodation.com comeseestay.com wedesignweb.com jicyf.com ebsre.com realestate-worldwide.com bsere.com iywux.com iyuex.com realestate-europa.com iagencija.com backpackaccommodation.com rebsr.com touristransfer.com rebrs.com wedevelopsites.com emia.casa automobili.ga automobili.cf kriptovalute.gq ekonomija.cf hrana.ga hrana.cf kuhinja.cf kuhinja.gq

Latest

ECONOMY   www.rtcg.me Jun 19
15:26

Regionu treba brži razvoj

POLITICS   www.mina.news Jun 19
15:24

U blokadi manje preduzeća