The Exit Festival

/   theexitfestival.com   / Crnogorski  

2019-05-20 21:12:35

Поводом актуелних дешавања у Котору, изазваних смјеном градиначелника Владимира Јокића и стварањем нове већине у которском парламенту, огласила се и предсједница СО Котор, Драгица Перовић. Њено саопштење преносимо интегрално.

„Данас сам одржала сједницу Колегијума СО Котор, како је и најављено. Сједници су присуствовали позвани чланови Колегијума и представник извршне власти Потпредсједник Општине Котор, г-дин Миливоје Мишо Самарџић.

Сједница је сазвана на основу захтјева који су ми упућени са више адреса – од одборнице УРЕ и Клуба СНП-а, као и од стране више од 1/3 одборника, новоформиране одборничке већине. На који начин је неспорно признат мој пуни легитимитет и легалитет, што ми је у припреми сједнице Колегијума, од стране предсједавајућег, са нелегалног засиједања, од 24. априла, г-дина Жељка Аврамовића, потврђено – да сам ја тренутно једини функционер у Општини Котор са, како је речено, пуним капацитетом. Иако је исти мој пуни капацитет, након официјелног прекида СО и одређивања паузе, ради прибављања мишљења од надлежних органа игнорисао, те као предсједавајући, нелегално разријешио Предсједника Општине Котор, г-дина Владимира Јокића, на који начин је на најфлагрантнији начин изазвана криза власти у Котору.

Стога је за мене овакав политички ритерн квалификовања мог пуног капацитета негдје и очекиван! Очекиван је прије свега јер је дошао од представника политичке партије, која има највећи број мандата у СО Котор, на чијем челу ОО и Клуба одборника се налази правник и адвокт, посланик државног парламента, Предсједник Одбора за политички систем, правосуђе и управу и надасве медијски претендент за функцију Предсједника Општине Котор. Наравно, да мене све ово додатно обавезује да водим рачуна и строго радим по закону, јер је мој рад и понашање под озбиљним мониторингом, прије свега стручне, а затим и лаичке јавности.

Уз респект наведених чињеница увелико ми је олакшан даљи рад и моје поступање. Зато су и поднијете иницијативе за сазивање сједнице са конкретним предлозима са пуном одговорношћу подједнако разматране. Из истих разлога сам се управо данас обратила и ресорном Министарству јавне управе за давање мишљења и инструкција за даљи рад, обзиром на њихов јавно саопштени став, да је – цитирам: „За тренутну ситуацију у општини Котор је одговорна локална власт. У овом тренутку, стварање услова за нормално и редовно функционисање Општине Котор и свих локалних органа и служби, те превазилажење актуелне ситуације, у складу са Уставом и Законом о локалној самоуправи, је искључиво у надлежности локалног парламента“.

Након што су присутни представници политичких конституената которског парламента изнијели своје ставове, на мени је сада да, као Предсједница Скупштине Општине Котор, у наредним данима, у складу са Уставом и Законом о локалној самоуправи одлучим, о чему ће јавност бити обавијештена“, закључила је Драгица Перовић.


in4s.net
in4s https perovic zakonu jokica netdragica radim strogo avramovic nelegalno smijenioUser comments